Десиканти
Десикація - це зневоднення тканин рослин шляхом обробки їх хімічними препаратами (десикантами).
Час проведення десикації
Для кожної культури встановлений свій період застосування хімпрепаратів. Наприклад, для зернових культур проводять десикацію за 10-15 днів до збирання врожаю, ріпаку та соняшника — не менше 14 днів, бобових — 7-20 днів, 7-10 днів для ранніх сортів. При цьому до часу десикації культура повинна дозріти на 80-90 %.
в виде галереив виде списка
Процес десикації має свої переваги:
- Десикація в першу чергу корисна боротьбою з бур'янами; хімічний препарат вбиває верхню частину небажаної рослини. Але варто врахувати, що корінь бур'янів залишається цілим, тому повністю очистити від них поле за допомогою десикації не вдасться;
- Процес полегшує збирання врожаю; культури після десикації сухі і легше забираються комбайном;
- Десикація бореться з хворобами рослин; врожайність падає через основні паразити — грибкові захворювання рослин і від комах.
- Забезпечення одночасного дозрівання зерна та підвищення швидкості збору посівів; так, можна заздалегідь запланувати дату і термін збору врожаю, заздалегідь розпочати його збирання.
- Підвищення якості продукції; це відбувається за рахунок відтоку вологи з листя і стебел культур у насіння та плоди. Олійність і зміст клейковини покращується, в результаті врожай має підвищену класність.
- Десикація скорочує витрати на сушіння зерна і скорочує витрату палива при обмолоті; за даними досліджень, сушіння і підробіток соняшника з показником 15-30% вологості вимагає суму в шість разів більше, ніж вартість десикації з урахуванням найму авіації.